Een eerste blik op de plannen voor het Draka-terrein

Update maart 2023: De bouwplannen voor het terrein Exclusiva en Draka zijn uitgesteld vanwege een bezwaarprocedure door Albemarle. 


 

Tijdens de inloopspreekuren in de Kromhouthal in maart 2022 waren de eerste plannen te zien voor het Draka-terrein. Het is een van de eerste plots in het Hamerkwartier die ontwikkeld gaan worden. De ontwikkelaars verwachten dat de uitvoering eind 2022 / begin 2023 van start gaat. De eerste fase zal worden opgeleverd in 2025, en de eindoplevering wordt verwacht in 2027-2028. 

Op het terrein van de voormalige kabelfabriek Draka zijn ontwikkelaar Provast en ontwikkelaar en belegger Hines aan zet. Er komen ca. 1630 woningen, waarvan 490 sociale woningbouw, 650 middensegment huur- en koopwoningen, en 490 vrije sector woningen. Daarnaast komen er grote bedrijfsruimten voor de maakindustrie, een basisschool, horeca, voorzieningen en kantoren.

 

Langs het IJ komt een openbaar oeverpark van 300 meter lang en 50 meter breed, vrij toegankelijk voor iedereen.

Het voormalige laboratoriumgebouw van Draka wordt samen met een makersplein het bruisende hart van het gebied. Oude elementen zoals de industriële spanten uit de fabriekshallen worden hergebruikt in de openbare ruimte. Zo wordt de cultuurhistorische identiteit van de Draka fabriek en het Hamerkwartier levend gehouden.

 

Download hieronder een PDF-document met meer informatie.