bestemmingsplan Exclusiva vernietigd

Publicatie datum: 13-03-2024

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het bestemmingsplan ‘Exclusiva Hamerkwartier’ vernietigd. Dat blijkt uit een uitspraak van vandaag (13 maart 2024). Met deze uitspraak is het bestemmingsplan van de baan.

Wat de uitspraak precies betekent voor de nieuwbouwplannen is nog onduidelijk, maar zeker is dat het voor verder uitstel zorgt. Er loopt nog een tweede procedure bij de Raad van State over het bestemmingsplan voor het Draka-terrein. Daarvan wordt de uitspraak in het tweede kwartaal van 2024 verwacht.

 

De zaak bij de Raad van State was aangespannen door Ketjen (voorheen Albemarle, daarvoor ook Ketjen). De rechter oordeelt dat de gemeenteraad van Amsterdam geen goed zicht heeft op de risico’s van woningbouw naast dit chemiebedrijf in het Hamerkwartier. Daarbij gaat het vooral om het risico dat bij een calamiteit bij het chemiebedrijf de giftige stof nikkelhydroxycarbonaat (NHC) vrijkomt waarbij dodelijke slachtoffers kunnen vallen. Volgens de rechter was op het moment dat de gemeenteraad instemde met het bestemmingsplan niet alleen te weinig informatie beschikbaar over de risico’s, maar de informatie die er was, was bovendien onvolledig of onjuist. De raad heeft daardoor geen afweging kunnen maken tussen het belang van woningbouw en het mogelijk verhoogde risico als de woningbouwplannen voor het Hamerkwartier uitgevoerd worden. Voor het Hamerkwartier staan 6500 woningen gepland, plus  nieuwe bedrijfsruimtes.

 

Lees hier het persbericht van de Raad van State, hier de reactie van de gemeente Amsterdam en hier de reactie van Ketjen.

 

WIe graag meer wil weten, kan op deze manieren terecht bij de gemeente Amsterdam:

 

  • Een e-mail sturen naar ontwikkeling.hamerkwartier@amsterdam.nl
  • Bel Omgevingsmanager Lieke van der Wijk op 06 830 830 45
  • Tijdens het inloopspreekuur op 4 april tussen 16.00 en 18.00 in de bouwkeet, Aambeeldstraat 6 (dat is bij de GVB haven, waar de pontjes slapen)