Pluk je wild in het hamerkwartier!

Publicatie datum: 06-05-2023

Tussen de betonplaten en de stoeptegels van het voormalig industrieterrein Hamerkwartier vestigen zich spontaan allerlei wilde planten. Wat vertellen ze ons? En waarom voelen ze zich hier thuis? Ga mee op wildplukexpeditie op zaterdag 6 mei van 14:00 - 17:00 uur.

 

 

Aanmelden kan hierwildplukwandeling


Tijdens de expeditie leer je hoe je planten, bomen en bloemen kunt determineren. Je ontdekt dat er veel meer planten eetbaar of nuttig voor ons zijn dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Je wandeling start langs de oever van het IJ, over het voormalig Drakaterrein. Onderweg plukken we onze wildplukthee en eindigen met een wildpluklikeurtje of zelfgemaakte wilde jam bij Pluktuin Hamerkwartier.

Nu het Hamerkwartier ontwikkeld wordt tot hoogstedelijke woonbuurt, is het hoog tijd de al aanwezige pioniers beter te leren kennen. Wat groeit er op de heetste stenige plekken? En wat aan de oevers? Neem de moerasspirea en wilg die ons een natuurlijke aspirine leveren. We speuren naar aanwijzingen van de zee die hier ooit was.

Want natuurlijk kunnen we in de ontwikkeling de omgeving naar onze handzetten. Maar hoeveel avontuurlijker is het als de stad groeit meebewegend met de patronen van de natuur.

Over de gids
Je gids tijdens de expeditie is Wildpluk Moos. Sinds 2016 geeft ze gastlessen en wildpluktrainingen aan alle leerjaren van de kruidenvakopleiding het Kruidenrijk in Noord-Brabant. Sinds haar verhuizing terug naar Amsterdam geeft ze wildplukkruidenles en wandelingen voor Eigen Krachtvoer, kookte ze een sterrenwildplukmenu in het Hilton Hotel en was ze te gast bij Life & Cooking en BNN. Ze schreef de afgelopen twee jaar over eetbare natuur voor Bulletin de Pijp en start haar eigen tijdschrift. Wildpluk Moos.

Over Pluktuin Hamerkwartier
In 2021 ging Pluktuin Hamerkwartier van start. Op het voormalig bedrijventerrein van Draka staan nu zo’n vijftig bakken waar buurtbewoners tot augustus 2023 hun eigen groenten, kruiden en bloemen kunnen telen. Na de periode op het Drakaterrein kan de pluktuin gaan reizen naar andere braakliggende terreinen in het Hamerkwartier.

De expeditie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie Bewonersinitiatief van de Gemeente Amsterdam.

Locatie

Ketelstraat 5, Amsterdam

Kosten toelichting

€10,- en gratis voor stadspashouders (groene stip)