Uitspraak Raad van State pas in 2024

Publicatie datum: 31-05-2023

De uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan Exclusiva laat langer op zich wachten. De herontwikkeling van het Hamerkwartier loopt hierdoor verder vertraging op.

Naar verwachting zal de Raad van State pas begin 2024 een uitspraak doen over het bestemmingsplan voor het Exclusiva-kabel, én over het bestemmingsplan voor het Draka-kavel, zo vertelt een persvoorlichter van de raad van State aan Stichting Het Hamerkwartier. De reden hiervoor is dat er een nieuwe zitting komt, in oktober van dit jaar. Tijdens die zitting wordt - naast het Exclusiva-plan - nu ook het Draka-plan meegenomen, en worden de twee bestemmingsplannen gezamenlijk behandeld. Een uitspraak wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2024.

 

Waar draait het om?

 

Een aantal bedrijven, met als belangrijkste speler de grote chemiefabriek Albemarle,  is het niet eens met de bestemmingsplannen en is daartegen in beroep gegaan bij de Raad van State. De Raad van State  is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. Zij doet uitspraak in geschillen over besluiten van de overheid, meestal gaat het om een geschil tussen een burger of een bedrijf aan de ene kant en de overheid aan de andere kant. In november 2022 was er een eerste zitting. Voor meer achtergrond kun je hier terecht op de website van de Raad van State.