Rechter vernietigt ook Draka-plan

Publicatie datum: 05-06-2024

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft na het bestemmingsplan ‘Exclusiva Hamerkwartier’ nu ook het bestemmingsplan ‘Draka Terrein Hamerkwartier’ vernietigd. De uitspraak rond Draka werd gedaan op 5 juni 2024. De uitspraak over het Exclusiva-plan werd gedaan op 13 maart 2024. Met deze uitspraken zijn beide bestemmingsplannen van de baan.

In een reactie stelt de gemeente Amsterdam op 5 juni: " We onderzoeken nu welke invloed de uitspraak heeft op de plannen voor de woningbouw en hoe we oplossingen vinden voor de aandachtspunten die de Raad van State benoemt. Op die manier kunnen de woningbouwplannen met een zorgvuldigere onderbouwing van de veiligheidsrisico’s uiteindelijk met een aantal jaar vertraging van start gaan."

 

De zaak bij de Raad van State was aangespannen door Ketjen (voorheen Albemarle, daarvoor ook Ketjen). De rechter oordeelt dat de gemeenteraad van Amsterdam geen goed zicht heeft op de risico’s van woningbouw naast dit chemiebedrijf in het Hamerkwartier. Daarbij gaat het vooral om het risico dat bij een calamiteit bij het chemiebedrijf de giftige stof nikkelhydroxycarbonaat (NHC) vrijkomt waarbij dodelijke slachtoffers kunnen vallen. Volgens de rechter was op het moment dat de gemeenteraad instemde met het bestemmingsplan niet alleen te weinig informatie beschikbaar over de risico’s, maar de informatie die er was, was bovendien onvolledig of onjuist. De raad heeft daardoor geen afweging kunnen maken tussen het belang van woningbouw en het mogelijk verhoogde risico als de woningbouwplannen voor het Hamerkwartier uitgevoerd worden. Voor het Hamerkwartier staan 6500 woningen gepland, plus  nieuwe bedrijfsruimtes.

 

Over het Exclusiva-plan: lees hier het persbericht van de Raad van State , hier de reactie van de gemeente Amsterdam en hier de reactie van Ketjen.

Over het Draka-plan: lees hier het persbericht van de Raad van State en hier de reactie van de gemeente Amsterdam.

 

WIe graag meer wil weten, kan op deze manieren terecht bij de gemeente Amsterdam:

 

  • Een e-mail sturen naar ontwikkeling.hamerkwartier@amsterdam.nl
  • Bel Omgevingsmanager Lieke van der Wijk op 06 830 830 45
  • Tijdens het inloopspreekuur op 4 april tussen 16.00 en 18.00 in de bouwkeet, Aambeeldstraat 6 (dat is bij de GVB haven, waar de pontjes slapen)