Raad van State: vraagtekens bij leefbaarheid nieuwe Hamerkwartier

Publicatie datum: 22-11-2022

Kunnen toekomstige bewoners van het Hamerkwartier veilig en gezond wonen? Die vraag heeft de gemeente nog niet goed genoeg beantwoord, vindt de Raad van State en daarom moet er nieuw onderzoek komen.

De uitspraak werd op 16 november gedaan in een beroep dat Albemarle had ingediend. Het chemiebedrijf  is bang dat haar bedrijfsvoering door de komst van nieuwe woningen zal worden belemmerd, omdat bewoners gaan klagen over geur- of geluidsoverlast.

 

In de plannen van de gemeente voor het nieuwe Hamerkwartier worden volgens Albemarle te weinig maatregelen genomen om overlast voor toekomstige bewoners terug te dringen. “Er is een grootschalige woonwijk met hoogbouw tot 120 meter gepland, waarvan het gedeelte op de Hamerkop (waar o.a. de Verbroederij en FC-Hyena zit - red.) op slechts 150 meter van de actieve installaties van Albemarle is ingetekend. Voor het omgekeerde, namelijk de bouw van een chemiebedrijf op 150 meter afstand van een bestaande woonwijk, zou niet snel vergunning worden verleend”, zo zegt Albemarle in een bericht, dat je hier kunt lezen.

 

Albemarle is niet tegen de ontwikkeling van een nieuwe wijk, maar vindt dus dat er beter naar de leefbaarheid gekeken moet worden. De Raad van State gaat nu aanvullend advies vragen, en streeft ernaar om in de eerste helft van 2023 tot een uitspraak te komen in dit beroep. Tot die uitspraak er is kan er in het Hamerkwartier niet gestart worden met de sloop van gebouwen, zodat de ontwikkeling vertraging oploopt.