Noord voor noord

Publicatie datum: 09-08-2022

Uit: Nieuws uit de Wijk nummer 39, augustus 2022

Foto: Erwin Rooyakkers

Woon je in Amsterdam Noord en kun je een luisterend oor of een steuntje in de rug gebruiken vanwege armoede of schulden? Elke woensdag tussen 11.00 en 15.00 uur kun je terecht  aan de Adelaarsweg 16, waar helpende Noorderlingen voor je klaar zitten. Bagagedragers, noemen we hen. Projectleider Marilyn Numan (foto) en haar collega José ontmoet je daar ook.

 

In Nieuws uit de Wijk vertelt Marilyn: “De ruimte aan de Adelaarsweg is een plek voor Noorderlingen. Een plek waar je veilig je verhaal kwijt kunt. De Bagagedragers spreken jouw taal. Sommigen hebben hetzelfde meegemaakt. We bieden een luisterend oor en denken mee om de eerste stappen te zetten naar een leven zonder geld- problemen.”

 

Hoe mensen geholpen willen worden

Er wordt gewerkt aan nog een manier om de stap te zetten naar een leven zonder geldproblemen. Namelijk met de tool Mokummatch Noord. Marilyn: “De afgelopen tijd hebben we veel geleerd van mensen die geldproblemen hebben of hadden. Ik vroeg wat ze van hun ondersteuning vonden en wat er beter kon. We hoorden steeds opnieuw dat mensen graag zelf kiezen wie hen helpt en op welke manier. Dat ze de controle willen houden. En dat ze open en zonder vooroordelen behandeld willen worden.”

 

De juiste hulpverlener vinden

Met die waardes van Amsterdammers als basis wordt nu de tool Mokummatch Noord ontwikkeld. De tool is een pagina op internet met een aantal keuzes. Bij elke keuze geef je aan of je het ermee eens bent of niet. Bijvoorbeeld: ‘Ik zoek alleen een luisterend oor.’ Of: ‘Ik weet wat ik moet doen, ik heb alleen een handleiding nodig.’ Heb je alle keuzes doorgelopen? Dan krijg je 3 mensen te zien en hoe je met hen in contact komt. Dit zijn mensen die je kunnen helpen met de eerste stap. Dat kunnen professionals zijn, maar ook buurtgenoten. De tool maakt daar geen verschil tussen. De tool stelt jouw beste matches aan je voor, op basis van jouw keuze.

 

Denk mee

Marilyn vertelt dat de tool nog verder ontwikkeld wordt. En dat nog meer Noorderlingen erover mee kunnen denken. Mail hiervoor naar Marilyn, via m.numan@amsterdam.nl. Of loop op woensdag even binnen bij de Adelaarsweg 61.