Maakbedrijven in Noord verdwijnen in rap tempo

Publicatie datum: 17-02-2023

Voor het eind van 2028 is 60% van de maakbedrijven uit Amsterdam-Noord verdwenen. Dit is de eerste bevinding van het onderzoek dat Waag Futurelab uitvoert onder maakbedrijven in Amsterdam-Noord.

Studio UKU

Update juni 2023:

 

Makers in Amsterdam hebben zich verenigd in Maakschap Amsterdam.  Samen maken makers zich sterk voor goede en betaalbare werkplekken, en een beter makersbeleid in de stad. Teken hier het manifest, en kijk hier om contact te zoeken en je aan te sluiten als maker.

 

De meeste bedrijven zullen verdwijnen omdat hun huurcontract afloopt en/of vanwege veranderende bestemmingsplannen van de gemeente. De afwezigheid van betaalbare werkruimte in de stad maakt het vinden van een nieuwe plek lastig voor deze makers, zo stelt Waag in een bericht.

 

De eerste bevindingen zijn in kaart gebracht en kun je hier bekijken.

 

Samen met Pakhuis de Zwijger en het Hout- en Meubileringscollege onderzoekt Waag in het project Centrinno wat makers voor de stad betekenen en kunnen betekenen. Hoe zorgen we dat makers in Amsterdam-Noord hun maakplaatsen kunnen behouden, terwijl er steeds meer woningen gebouwd worden? Hoe kunnen maakplaatsen juist samengaan met hun buurten, en kunnen makers en bewoners iets voor elkaar betekenen?