Kromhouthal wordt hart van Hamerkwartier

Publicatie datum: 31-05-2023

Eigen Haard gaat ruim 600 woningen ontwikkelen op het voormalige Stork-terrein. Ook komt er veel ruimte voor maakbedrijven, onderwijs, sport, horeca, cultuur en elkaar ontmoeten in en rond de Kromhouthal. Daarmee wordt de markante hal, die op het terrein staat, het hart van het Hamerkwartier en de buurten eromheen. Dat staat in een overeenkomst die de woningcorporatie nu heeft getekend met de gemeente Amsterdam.

fotograaf: Dennis Bouman

Eigen Haard gaat er ongeveer 180 sociale huurwoningen, 240 middeldure huurwoningen en 180 woningen in de vrije sector bouwen. Ook komt er een middelbare school, een sporthal, een supermarkt, horeca en een theater. Deze zijn ook bedoeld voor bewoners van de Vogelbuurt en het IJplein. De Kromhouthal wordt het middelpunt. Deze hal ligt direct aan het IJ en het Motorkanaal. Het is straks een toegankelijke plek om te wonen, werken en ontmoeten.

 

Techschool

 

Er komt een nieuwe middelbare school, een 'techschool’ door en voor maakbedrijven, zoals werkplaatsen voor staal en hout, sieradenmakers en fietsenmakers. Leerlingen van de school kunnen in de omgeving contacten opbouwen, zodat ze na hun opleiding makkelijk een werkplek kunnen vinden.

 

Betaalbaar wonen

 

De gemeente heeft met Eigen Haard een aantal doelen afgesproken waar zij de komende jaren aan werken. Van de ongeveer 180 sociale huurwoningen is 30 procent bedoeld voor huishoudens in kwetsbare situaties. Er komen woonvormen met begeleiding voor huishoudens die extra zorg en hulp nodig hebben. Bewoners uit de IJplein- en Vogelbuurt zouden voorrang krijgen op een woning in het Hamerkwartier. Bijvoorbeeld ouderen die liever in een woning zonder trappen wonen of gezinnen die meer ruimte nodig hebben, zegt de gemeente.

 

Wanneer

 

We verwachten dat de bouw en vernieuwing in 2025 start en in 2030 klaar is. Het eerste blok komt aan het Gedempt Hamerkanaal. Hier komen een supermarkt en een groot aantal sociale huurwoningen, waaronder woningen voor ouderen.

 

lees hier het bericht van de gemeente.