Hoogbouw

Publicatie datum: 01-04-2021

In de plannen voor Hamerkwartier is er ruimte voor ongeveer 35 woontorens van 30, 45 of 60 meter hoog. En nog eens drie torens van 80, 100 en 120 meter. Hoe ziet dat er straks uit? En is er nog inspraak mogelijk? 

Maquettebouw Studio Z-as

Uit: Nieuws uit de Wijk, nummer 35, april 2021

 

Om een beetje een idee te krijgen van hoe hoog de torens worden: de A’dam Toren in Overhoeks is 80 meter hoog. En 100 meter als je de witte mast meetelt. Er is een groot verschil tussen de toekomstige torens in Hamerkwartier en die in Overhoeks. De torens in Hamerkwartier worden veel slanker.

 

Waarom hoogbouw?

Er is in Amsterdam een groot tekort aan woningen. Daarom wil de gemeente dat er veel worden bijgebouwd. Hamerkwartier wordt een wijk voor wonen én bedrijvigheid. Die bedrijvigheid vindt vooral plaats in grote hallen. Daardoor blijft er minder ruimte over voor wonen. De enige manier om toch voldoende woningen te bouwen, is de hoogte ingaan.

 

Uitgebreid onderzoek

De gemeente heeft onderzoek laten doen naar de gevolgen van hoogbouw in Hamerkwartier. Wat betekenen hoge gebouwen bijvoorbeeld voor het zonlicht op straat? Hoe zit het met lichtinval in de woningen? En hoe voorkom je hinder door veel wind? De uitkomsten van deze onderzoeken zijn vastgelegd in een rapport.

 

Mooi uitzicht

“Dat rapport heeft ons geholpen bij het bepalen van de precieze plekken waar de torens gebouwd kunnen worden”, zegt senior projectmanager Martijn Overmulder. “De hoogste torens komen in het midden van Hamerkwartier. Naar buiten toe worden ze steeds lager.” De torens worden slank. Zo komt er voldoende licht en ruim- te tussen de torens. “Daardoor hebben zoveel mogelijk bewoners een mooi uit- zicht. En kijken ze niet bij de overburen op de eettafel.”

 

Inspraak

De afgelopen jaren kon u op verschillende momenten uw mening geven over de plannen voor Hamerkwartier. Dit voorjaar heeft u zes weken tijd om een inspraak- reactie te geven. U kunt dan reageren op het zogeheten investeringsbesluit. Onder andere via de website houden we u hier- van op de hoogte. Daar kunt u zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief over Hamerkwartier.