Een toegankelijk Hamerkwartier

Publicatie datum: 01-04-2021

Hamerkwartier als meest toegankelijke wijk voor mensen die minder mobiel zijn. Daar zet IJpleinbuurtbewoner Stella Kroese zich voor in. Vanwege een chronische ziekte is ze zelf minder mobiel. “Ik zie een werkgroep van ervaringsdeskundigen zoals ikzelf voor me. En dat die in een zo vroeg mogelijk stadium meedenkt over de plannen.”

Stella Kroese

Uit: Nieuws uit de Wijk, nummer 35, april 2021

 

Die werkgroep heeft ze in 2019 al opgericht. Ook heeft Stella een lijst met punten opgesteld. Ze hoopt dat daarmee rekening wordt gehouden bij de ontwikkeling van Hamer- kwartier. Het projectteam Hamerkwartier reageerde daar heel positief op. Stella: “We zijn in gesprek geraakt. De gemeente staat echt open voor het idee. Met de openbare ruimte komt het dus wel goed, verwacht ik.”

 

Overtuigen

“Waar we nu nog mee zitten”, gaat Stella verder, “is dat het vastgoed en de bouwgrond in Hamerkwartier van corporaties en ontwikkelaars zijn. Die partijen moeten we ook nog overtuigen van het belang van een zo toegankelijk mogelijk Hamerkwartier. Niet alleen voor mensen die minder mobiel zijn, maar ook voor senioren en mensen die zorg nodig hebben.”

 

Gratis advies

De werkgroep van Stella wil graag de architecten van de nieuwbouw adviseren. “Dat kost ze niks. En kan veel geld besparen. In IJburg werden bijvoorbeeld rolstoelwoningen al direct bij de oplevering afgekeurd. Onder andere omdat de drempel naar het balkon te hoog was. Voor dat soort dingen hebben wij oog. Die halen wij er bij het zien van de ontwerpen al direct uit.”

 

24 uurszorg

 

Behalve toegankelijke openbare ruimte en woningen, vindt de werkgroep ook dat er 24 uurszorg moet komen. Stella:“Mensen wonen steeds langer zelfstandig. Maar dat kan alleen met de juiste zorg in de buurt. Dat is hier nog niet goed geregeld. Ik zie een 24 uurs zorgsteunpunt voor me. En dan niet alleen in Hamerkwartier, maar ook in de omliggende wijken. Daar maken we ons ook hard voor.”