Een sterke wijk

Publicatie datum: 01-01-2021

Het is al vaker gezegd: ook de Vogel- en IJpleinbuurt moeten voordeel hebben van de ontwikkelingen van het Hamerkwartier. De buurten moeten elkaar versterken. De gemeente en woningcorporaties hebben hiervoor met de buurt acht doelen vastge-steld waar zij zich voor inzetten. We lichten er drie uit.

Uit: Nieuws uit de Wijk, nummer 35, april 2021

 

Daniël Kipp werkt voor Rochdale en is bij de ontwikkeling van de buurt betrokken. Hij is enthousiast over een filmpje dat binnenkort gemaakt wordt. Daarin vertellen buurtbewoners het verhaal van hun buurt. Daniël: “Als een woningzoekende op WoningNet de advertentie van een woning in de buurt bekijkt, krijg hij of zij dat filmpje te zien. De boodschap ervan: weet waar je voor kiest en zet je in voor de buurt. Het is een van de manieren om te zorgen dat nieuwe bewo-ners op hun plek zijn en aansluiting vinden bij de bewoners die al in de buurt wonen.”

 

Verkoop en verhuur
Imke Veltmeijer werkt voor Eigen Haard,een andere woningcorporatie. Zij legt uit dat in de acht doelen veel aandacht is voor de verhuur en het beperken van de verkoop van woningen. En vooral: aan wie. “We willen de draagkracht van de buurt versterken”, zegt Imke. “Het Hamerkwartier biedt daar mooie kansen voor. Hier kijken we hoe we passende huisvesting kunnen ontwikkelen. Ook voor mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat hebben de corporaties afgesproken met de gemeente. Door in het Hamerkwartier passende woonconcepten voor verschillende mensen te ontwikkelen, vergroten we ook de mogelijk-heden om vanuit de Vogel- en IJpleinbuurt te verhuizen. Daar kunnen we dan meer woningen aanbieden aan mensen die de draagkracht van de buurt vergroten. Zowel in het sociale als het middensegment.”

 

Betrokkenheid blijft
Overigens houdt de betrokkenheid van woningcorporaties niet op bij het tekenen van het huurcontract. Daniël: “We willen huurders bijvoorbeeld helpen om schulden te voorkomen. Met schuldhulpverleningsinstanties onderzoeken we of we nieuwe huurders een bud-getgesprek kunnen aanbieden. De eerste resultaten zijn positief. In zo’n gesprek krijgen ze advies over het op orde houden van hun huishoudboekje. En wordt ze het aanvragen van zorg- en huurtoeslag uitgelegd.”

 

Verhuizen naar een passende woning
Het mooie volgens Imke en Daniël is dat de acht doelen allemaal in elkaar grijpen. Ze zorgen ervoor dat problemen door alle partijen samen worden aan-gepakt. En dat ze niet los van elkaar worden gezien. Een van de grote proble-men is de woningnood, aldus Imke. Er komen te weinig woningen beschikbaar. En er zijn te weinig passende woningen voor mensen die nu een woning hebben die eigenlijk niet bij hun situatie past. Imke: “In het Hamerkwartier willen we woningen bouwen om aan die behoefte te voldoen. Zodat er meer kansen komen om naar een passende woning te verhuizen. Een vrijkomende woning komt vervolgens beschikbaar voor een andere woningzoekende. Hopelijk voor iemand uit de buurt. Zo proberen we een stroom van verhuizingen op gang te brengen. Daardoor vinden meer mensen een woning die bij hun situatie past. En kunnen zij in hun eigen omgeving blijven wonen.”