Creatieve bedrijven vertrekken

Publicatie datum: 02-08-2022

1-1-1 Amsterdam

Op het terrein van Eigen Haard, bij de Kromhouthal, staan inmiddels grote ruimtes leeg. Zo is creatieve en sociale workspace 1-1-1 Amsterdam per 1 september vertrokken uit het Hamerkwartier. Zeven jaar lang bevolkte een groep creatieve  ondernemers deze hal van 900 m2 . 1-1-1 Amsterdam was een initiatief van architectenbureau Studioninedots. De reden van het vertrek is tweeledig: het is onduidelijk hoe lang Eigen Haard de bedrijfsruimtes naast de Kromhouthal nog wil verhuren, én er stroomt nou eenmaal nomadenbloed door de aderen van Studioninedots. Dat brengt hen naar Karper K, een 'nieuwe oude' plek aan de Karperweg in Amsterdam Zuid.

 

Ook een andere grote huurder, wijnmaker Chateau Amsterdam, heeft besloten om niet af te wachten, en verhuist eveneens per 1 september. Maar gelukkig blijven zij wel in het Hamerkwartier, in een pand op de hoek van het Gedempt Hamerkanaal en de Johan van Hasseltweg (zie: chateau-blijft). Ook de grote hal van sportclub CL Hub staat inmiddels leeg, en een aantal kleinere ondernemingen, waaronder Yipp, maker van digitale applicaties voor onder meer musea, zijn vertrokken.

 

Wat er met al deze leegstaande vierkante meters gaat gebeuren na 1 september is onduidelijk, en dat geldt ook voor de andere bedrijfsruimtes rondom de Kromhouthal. De huurcontracten zijn recentelijk met enkele maanden verlengd, en lopen nu tot eind december 2022.

 

Ook op het voormalige Draka-terrein wordt het steeds rustiger. Zo zijn de makers van fantastische tafels Apollo Loca al vertrokken, net als duurzame onderneming Van Plestik (zie ondernemers/maakbedrijven/vanplestik).

 

In het plan dat de Gemeente Amsterdam heeft gemaakt voor het nieuwe Hamerkwartier staat dat het een wijk moet worden met 2/3 wonen en 1/3 werken, met plaats voor creatieve en productieve bedrijven. Een gezamenlijk plan van projectontwikkelaars, gemeente en ondernemingen om de huidige ondernemers voor het gebied te behouden en de leegloop te stoppen, is er (nog) niet. Stichting Het Hamerkwartier en ondernemersvereniging Hamerkwartier Werkt maken zich hier wel sterk voor.