Beter contact door mozaïek

Publicatie datum: 18-11-2020

Kent u ze, van die picknicktafels en -banken versierd met mozaïek? Zoals op het Gentiaanplein, bijvoorbeeld. Daar zit mozaïekkunstenares Lilian Faustle achter. Sinds een paar jaar heeft ze haar atelier in het Hamerkwartier. Hoe brengt mozaïek buren bij elkaar?

Lilian beheerst een ambacht. Want wat gebroken tegeltjes tot een kunstwerk maken kan iedereen, vindt ze. Maar maak je iets voor de buitenlucht, dan heb je echt kennis van zaken nodig. Vooral met het weer in Nederland.

Mozaïek brengt mensen bij elkaar
De kunstenares werkt het liefst aan projecten in opdracht. Voor scholen en de gemeente bijvoorbeeld. “Neem nou de picknickbankjes en -tafel op het Gentiaanplein”, vertelt ze. “Die zijn samen met buurtbewoners gemaakt. Ik heb workshops gegeven voor jong en oud, voor oude en nieuwe Noorderlingen. Die kwamen daar voor het eerst echt met elkaar in contact. Bleken de nieuwe buren veel aardiger dan gedacht.”

Invaljuf
Behalve mozaïekkunstenares is Lilian ook twee keer per week invaljuf op basisscholen
in Amsterdam. Voor als er een docent ziek is. “Ik geef dan een dag lang op een speelse en creatieve manier les. Zo laat ik de leerlingen bijvoorbeeld in groepjes een verhaaltje verzinnen, dat ze vervolgens uitbeelden met schaduwpoppen. Ik kom wel eens
een ouder tegen: ‘Was jij niet de invaljuf? Ik heb zulke leuke verhalen gehoord over die dag.’ Mozaïeken en kinderen lesgeven, ik vind het allebei een feestje.”